Dieta witariańska – czy warto jeść tylko surowe produkty?
Czy myślałeś kiedyś o żywieniu się wyłącznie produktami nieprzetworzonymi, których nie poddano obróbce? Jeśli chcesz być blisko natury, wspierać ekologię, a przy tym zgubić kilka zbędnych kilogramów, może warto zainteresować się nową dietą, która zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie. Mowa o witarianizmie.
Dieta bez gotowania, pieczenia i smażenia
W przypadku diety witariańskiej wszelka obróbka termiczna i przetwarzanie produktów jest niedozwolona. Można wyłącznie podgrzać produkty do niewysokiej temperatury (max. 40 stopni). W zależności od upodobań, można zdecydować się na wariant wegański, wegetariański i mięsny.
Dieta surowa efekty
O ile wprowadzenie surowych warzyw i owoców do diety niesie szereg korzyści – od obniżenia indeksu glikemicznego, przez niższą kaloryczność pokarmów, aż po większą ilość witamin, które często wygotowujemy podczas długofalowej obróbki termicznej.
Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami surowego mięsa, może się okazać, że zbilansowanie białka oraz dostarczanie witaminy B12, może być wręcz niemożliwe do wykonania. Podobnie jak spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, gdyż jest to wariant diety o bardzo niskiej wartości energetycznej.
Najnowsze komentarze